In heel veel panden komen we ze tegenwoordig tegen. In scholen, kantoren en ziekenhuizen zien we vaak een systeemplafond. Een systeemplafond heeft meerdere onderdelen en een aantal grote voordelen. In dit blogbericht ga ik je vertellen wat een systeemplafond NL bijzonder maakt.

 

Het raster van het systeemplafond

 

Voordat een systeemplafond helemaal dicht gemaakt kan worden dient men eerst het raster op te hangen. Dit zijn de dunnen, witte strips die van wand tot wand bevestigd worden. Het raster kan in allerlei verschillende vormen gemaakt worden. Alleen is het voor efficiƫntie niet handig om heel veel rare vormen in het plafond te maken.

Uiteindelijk houd je in elke ruimte een restmaat over. Dit kunnen schuine stukken zijn maar ook rechte. Hier moet je het raster op aanpassen en dit geeft een stukje maatwerk. Ook als je straks het plafond dicht gaat maken dan moet je de restmaten van de platen bepalen.

 

De systeemplaten

 

Het gehele systeemplafond wordt dichtgemaakt door middel van de systeemplaten. Deze platen worden in het raster gelegd waardoor het plafond helemaal sluitend is. Hierbij is het dus handig om rekening te houden met de standaard maten van de systeemplaten. Veel gebruikte vormen zijn rechthoekig en vierkant. Respectievelijk 1.200 x 600 millimeter en 600 x 600 millimeter.

Wanneer je dus schuine vormen in jouw plafond hebt moet je platen bij gaan snijden. Dit geeft niet alleen extra werk, dit zorgt er ook voor dat je veel meer afval hebt. Dit moet je uiteindelijk weggooien, terwijl je wel de hele plaat moet aanschaffen.

 

Systeemplafond als technisch plafond

 

Vooral in de utiliteitsbouw wordt een systeemplafond ook wel eens een technisch plafond genoemd. Dit zegt eigenlijk niks over het plafond zelf maar vooral iets over wat boven het plafond zit. Er zit namelijk altijd ruimte tussen de vloer van de verdieping erboven en het systeemplafond.

Deze ruimte wordt dus ook heel vaak gebruikt om technische installaties van het gebouwen tussen te maken. Denk hierbij aan kabelgoten voor de elektra en waterleidingen voor verwarming en koeling. Je wilt dit niet in het zicht hebben en daarom wordt het vaak boven het systeemplafond gemonteerd.

 

Andere standaard componenten voor systeemplafonds

 

Een ander groot voordeel van een systeemplafond is dat er veel standaard componenten zijn die “in” het plafond passen. Je hebt natuurlijk in elke ruimte verlichting nodig en misschien ook luchtbehandeling. Dit kun je allemaal heel mooi wegwerken in het systeemplafond.

Er zijn namelijk veel fabrikanten die hun producten aangepast hebben op de standaard maten van het systeemplafond. Denk hierbij aan verlichting. LED verlichting wordt in bakken gebouwd die precies in het raster passen. Ditzelfde geldt ook voor luchtroosters die verse lucht toevoeren in de ruimte. Deze gaan ook helemaal op in het systeemplafond wat het een compleet geheel maakt.