Rijplaten, ook bekend als stalen rijplaten of omleiding platen, worden vaak gebruikt door bouwteams en nutsbedrijven om voertuigen een veilige manier te bieden om over sleuven, pijpen en andere obstakels te rijden. In het verleden was staal de enige beschikbare optie, maar kunststof rijplaten beginnen aan populariteit te winnen vanwege hun vele voordelen. Laten we eens nader bekijken waarom kunststof rijplaten de go-to keuze worden voor veel werknemers in het veld. 

Duurzaamheid en gewicht 

Een van de belangrijkste redenen waarom kunststof rijplaten steeds populairder worden, is hun duurzaamheid. In tegenstelling tot stalen rijplaten, die na verloop van tijd kunnen roesten en corroderen, hebben kunststof rijplaten daar geen last van en kunnen ze gemakkelijk jaren van slijtage doorstaan zonder te moeten worden vervangen. Bovendien wegen kunststof rijplaten veel minder dan hun stalen tegenhangers – een belangrijk voordeel bij het manoeuvreren van zwaar materieel op een bouwplaats. 

Veiligheid en kostenefficiëntie 

Kunststof rijplaten zijn ook veel veiliger dan stalen rijplaten, omdat ze geen scherpe randen of hoeken hebben die verwondingen kunnen veroorzaken. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in gebieden met veel voetgangersverkeer, zoals voetpaden en parkeerplaatsen. Bovendien bieden kunststof rijplaten kostenbesparingen in zowel installatie- als onderhoudskosten door hun lichte gewicht en grotere duurzaamheid in vergelijking met traditionele stalen rijplaten. 

Milieuvriendelijk 

Een van de aantrekkelijkste eigenschappen van kunststof rijplaten is ten slotte dat ze milieuvriendelijker zijn dan de traditionele stalen rijplaten. De productie van staal vereist grote hoeveelheden energie en produceert aanzienlijke hoeveelheden afval tijdens de productie; bij kunststof is dit echter niet nodig omdat het op een milieuvriendelijke manier kan worden gemaakt met behulp van gerecyclede materialen. En omdat kunststof niet roest of corrigeert zoals metaal, komen er geen gevaarlijke chemicaliën in het milieu terecht, waardoor het een ideale keuze is voor wie duurzaamheid belangrijk vindt.   

Conclusie: 

Het is duidelijk dat het gebruik van kunststof rijplaten in plaats van de traditionele stalen rijplaten veel voordelen heeft. Ze zijn duurzamer, veiliger in de buurt van voetgangers, licht genoeg voor gemakkelijk vervoer tussen bouwplaatsen en veel milieuvriendelijker dan de traditionele metalen die in het productieproces worden gebruikt. Als u op zoek bent naar een effectieve manier om sleuven of leidingen op uw bouwplaats veilig af te dekken en toch rekening te houden met het milieu, overweeg dan vandaag nog te investeren in kunststof rijplaten van hoge kwaliteit!

Bron: www.induplates.be