In de zomer kan het behoorlijk warm worden, zowel in de tuin als binnen in huis. Een hoekje met schaduw is om die reden wenselijk! Hoe creëer je schaduw in de tuin? Op welke manier voorkom je dat het binnen te warm wordt? In dit artikel zetten we verschillende opties voor je op een rijtje. Wist je dat de invulling van de tuin van invloed is op de temperatuur en het klimaat aldaar? Er zijn verschillende manieren om het klimaat in de tuin aangenamer te maken. Een van de opties die je hebt, is het gebruik van een tuinoverkapping. Met een overkapping heb je niet alleen een plek met schaduw, het zorgt er ook nog eens voor dat je tijdens een buitje buiten kunt blijven zitten. Wel zo prettig!

 

Verschillende soorten overkappingen 

Bij de keuze voor een overkapping in de tuin heb je verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuis met overkapping. Het tuinhuis kun je op een hele gezellige manier inrichten. Hang gordijnen op voor de ramen van het tuinhuis, zorg voor een paar lampen en zet er wat meubels neer. Een elektrische kachel maakt dat je het er ook in de herfst en winter aangenaam kunt maken! Naast een tuinhuis met overkapping, kun je voor een veranda kiezen. De veranda wordt vaak tegen de woning aan geplaatst. Zie het als een verlengstuk van je woonkamer. Wanneer je voor een houten veranda kiest, zal er minder (zon)licht in je woonkamer vallen. Het is iets om rekening mee te houden. Een alternatief is een overkapping met een glazen dak. 

 

Gordijnen voor de ramen in huis 

Niet alleen buiten wil je voldoende schaduw hebben. Voorkom dat het al snel erg warm wordt in huis, door gordijnen voor de ramen te hangen. Kies bij voorkeur voor witte gordijnen, daar deze het zonlicht weerkaatsen. Bij de keuze voor donkere gordijnen zullen deze de warmte juist opnemen. Naast de mogelijkheid om gordijnen aan de binnenzijde van je woning op te hangen, kun je ook voor zonwering aan de buitenzijde kiezen. Dit helpt nog beter bij het koel houden van de woning. Nadeel van zonwering is dat het vaak minder gezellig is dan de huiselijke gordijnen binnen. 

 

Tip: houd de deur zo goed mogelijk dicht in de warme zomerperiode. Op deze manier voorkom je dat er veel warme lucht naar binnen stroomt. In de avond kun je de ramen en deuren openen om de ruimtes af te laten koelen. 

 

Meer groen zorgt voor een aangenaam klimaat 

Wist je dat tegels en stenen de warmte vasthouden in de zomer? Door voor meer groen in de tuin te kiezen verbeter je het klimaat. Groen houdt de warmte namelijk niet vast, waardoor het al snel minder benauwd voelt. Kies bijvoorbeeld voor een mooi gazon in de tuin, of ga voor een aantal plantenbakken met heesters. Een gazon voelt ook nog eens heerlijk aan je tenen! Leg er een handdoek op en geniet van het mooie weer. Niet alleen is groen goed voor een aangenaam klimaat in je tuin, maar ook om meer leven te trekken. Denk aan verschillende soorten vlinders en bijen.